Gekwetter uit ’t Meezenest
Volg ons door de seizoenen heen.
Ramen wassen
17-11-2024
’s Zomers groeit er op de ramen van de kas altijd een laagje algen. Dat is niet erg, integendeel: in de zomer is de zon erg fel en het groen op het glas filtert dit licht zodat de planten in de kas niet verbranden. Maar ’s winters staat de zon laag en om er dan voor te zorgen dat er nog voldoende licht in de kas komt, wassen we in de herfst altijd de ramen.
Witlof oogsten
11-11-2024
Het witlofseizoen loopt van eind maart tot eind april, maar nu al oogsten we de planten. Want het bovengrondse leven van deze groente is nu voorbij. Vanaf nu gaan ze ondergronds: de penwortel graven we in en dekken we af met een dikke laag grond. Wanneer de temperatuur in de lente weer gaat stijgen lopen de wortels uit. Maar omdat ze onder de grond geen licht krijgen vormen ze geen bladgroen en blijven ze wit. Deze witte kroppen is de witlof die we eten.
November slachtmaand
01-11-2024
De meeste jaren krijgen wij, zo rond november, een jong geitje voor de vriezer. Het beest is grootgebracht door een keuterboer uit het dorp en geslacht door een kleine zelfslachtende slager uit de buurt. En om de zelfvoorzienende romantiek nog verder te verhogen benen we de geit zelf uit.
Oktober
Kweeperenlikeur
27-10-2024
Dit jaar hebben we een enorm aantal kweeperen te verwerken. Maar wat doe je er mee? Rauw zijn ze hard en wrang, maar gekookt aromatisch en smaakvol. Wij dachten meteen aan likeur! Lees hier hoe we dat doen.
Paddenstoelen zoeken
17-10-2024
Elk jaar in de herfst gaan we tenminste een keer het bos in om eetbare paddenstoelen te zoeken. We beperken ons tot de boleten, want die kunnen we onmiskenbaar determineren. Dit jaar was de oogst goed en hebben we zelfs een wintervoorraad kunnen aanleggen. Lees hier meer.
Bedden klaarmaken voor komende lente
06-10-2024
De afgelopen zomer hebben we mulch en kartonnen dozen verzameld. En in de komende periode gaan we het gebruiken. Met het karton dekken we de nu leeggekomen bedden af. Zo gaat het onkruid dat er groeit dood en kan er ook geen nieuw onkruidzaad kiemen. De dikke laag mulch die over het karton wordt aangebracht zorgt ervoor dat dat niet wegwaaid. Bovendoen ziet het er zo mooier uit. Maar de belangrijkste functie van de mulch is het voeden van de bodem: tijdens de winter en het aanstaande groeiseizoen verteert het langzaam. En zo komen er voedingsstoffen en organisch materiaal in de grond. En die grond voedt vervolgens weer onze gewassen.
Pompoenen
03-10-2024
Dit jaar kwamen de pompoenen maar langzaam op gang. Het zal het natte weer wel zijn geweest. Daarom zijn de pompoenen nu, begin oktober, nog niet helemaal rijp. Maar omdat de nachttemperaturen al onder nul dreigen te raken en pompoenen geen enkele tolerantie voor vorst hebben moeten ze toch geoogst worden. Voorlopig worden ze binnen bij kamertemperatuur bewaard, zodat ze nog wat kunnen rijpen. Daarna worden ze koel opgeslagen.
September 2024
Het jachtseizoen is geopend
30-09-2024
Het koolwitje is het hele seizoen actief, maar zo aan het einde van de zomer wanneer eigenlijk de herfst al is aangebroken - wij ontkennen dit zolang mogelijk - is de rupsenpopulatie op z’n grootst. Omdat wij netten over de gewassen niet mooi vinden - wij hebben immers een keuterij en geen volkstuin - zit er niets anders op dan de rupsen met de hand te vangen. Ons wordt wel eens gevraagd wat je het beste kunt doen met die handen vol rupsen en dan is ons antwoord steevast: doe dat waar je zelf achter staat. Op de keuterij kijkt onze toom kippen altijd uit naar het natte en winderige jaargetijde.
Voorbereidingen open dag Cittaslow
28-09-2024
Wij doen mee aan de CITTASLOW SUNDAY 2024, The 15th International Day of Good Living. Een internationale viering van het kleinschalige, lokale goede leven. Op die dag stellen wij onze tuin open voor publiek. We plaatsen daarvoor door onze hele tuin bordjes met uitleg.
Een nieuwe voorraad mulchmateriaal
21-09-2024
Nog steeds oogsten we lang gras om te gebruiken als mulch in de groentetuin.
Appels en peren
14-09-2024
Het pitfruit is rijp. En voordat het vanzelf uit de boom valt plukken we de vruchten. Opgeslagen in een koele maar vorstvrije ruimte zijn ze houdbaar tot ver in het voorjaar.
Tomaten verwerken
05-09-2024
Het was een uitzonderlijk goed tomatenjaar. De vrieskist ligt al vol en nog steeds rijpen er tomaten af. Daarom zetten we grof geschut in: een enorme pan en een belachelijk lange lepel. Wij laten ons niet kisten en we stoppen ze nu maar in glazen potten.
Augustus 2024
Tomaten toppen
18-08-2024
Vanaf nu is de kans dat de bloemen aan de tomatenplanten uitgroeien tot rijpe tomaten heel klein. Daarom snoeien we de planten net boven de hoogste tros onrijpe tomaten. Zo kan de plant alle energie stoppen in het afrijpen van de jonge vruchten.
Zaadgoed voor volgend jaar
17-08-2024
Ongeveer de helft van onze groentegewassen kweken wij op uit zelfgewonnen zaad. Soms laten wij daarvoor een aantal planten in de groentetuin in zaad komen. Maar we hebben ook een deel van onze tuin exclusief gereserveerd voor de zaadteelt.
Wintervoorraad
11-08-2024
Dit jaar hebben we een nat en niet al te hete zomer gehad. En dat is precies waar aardappels van houden. De oogst is dan ook enorm en we zijn nu al bezig met het verzamelen van recepten. Want elke dag een AGV-tje vinden we wel erg conservatief.
De net geoogste aardappels laten we een dag drogen in de zon. Hierdoor laat het zand, dat nog aan de knollen zit, los. De opgeschoonde piepers gaan vervolgens in jutte zakken en worden donker en koel opgeslagen. Ze zijn zo te bewaren tot aan de oogst van de nieuwe aardappels volgend seizoen.
Juli 2024
Mulchen
31-07-2024
De eerste oogsten zijn binnen waardoor er teelbedden vrij komen. Als we de bedden open en bloot laten liggen neemt het onkruid het over. Om dat te voorkomen dekken we de kale grond af met hooi. De mulchlaag zal uiteindelijk verteren en zo organisch materiaal in de grond brengen wat de vruchtbaarheid verhoogt.
Buitentomaten
30-07-2024
Vele jaren al kweken we een deel van onze tomaten in de buitenlucht. De eerste rijpe tomaten van het jaar leveren altijd het zaad voor het volgende jaar. Zo hebben we een ras veredeld dat zich heeft aangepast aan de condities in onze tuin. Van deze buitentomaten maken we passata die we vervolgens invriezen. ’s Winters gebruiken we het voor pastasauzen en soepen.
Dahlia’s kweken
29-07-2024
De beste dahlia’s kweek je zelf, uit zaad. Zo krijg je genetische diversiteit en bijna altijd enkelvoudige bloemen. Dat zijn het soort bloemen die kinderen tekenen: een rond hart met daaromheen bloemblaadjes. Enkelvoudige bloemen zijn niet alleen mooi, maar ook in trek bij insecten, want het stuifmeel en de nectar zijn goed te bereiken. En meer insecten in de tuin betekent ook meer vogels in de tuin.
De aardappeleters
28-07-2024
Na 100 dagen begraven te zijn geweest halen we de aardappels weer boven de grond. En elk jaar is het weer bijzonder: dat zakje kleine krieltjes is veranderd in een kruiwagen vol piepers.
Het dak gaat eraf
14-07-2024
Na lang uitstellen gaat het nu eindelijk gebeuren: het dak van de schuur wordt vervangen. Maar eerst moeten de eikenbomen achter de schuur gesnoeid worden. Gelukkig dat een goede vriend van ’t Meezenest graag de boom ingaat.
Meesje zag eens pruimen hangen
08-07-2024
De meeste jaren hangt de pruimenboom zo vol met pruimen dat de takken bezwijken onder het gewicht. Dit jaar is de hoeveelheid precies goed. De takken worden niet te zwaar belast en de pruimen die er aan hangen zijn van uitzonderlijk goede kwaliteit. Kortom, een topjaar! De meeste pruimen worden gehalveerd en ontsteend. Daarna gaan ze de diepvries in. In de winter gebruiken we ze als taartvulling.
Juni 2024
Bessen voor de taart
29-06-2024
Tip voor het ontbijt: bekleed een vlaaivorm met briochedeeg. Strooi daar een paar handenvol vers geplukte bessen uit het voedselbos in en overgiet dit met de zelfgemaakte aardbeienjam van gisteren. Bak in een hete oven.
Jam maken
28-06-2024
De aardbeienoogst is voorbij en we hebben in totaal tien kilo ingevroren. Vandaag wordt dat allemaal in een keer verwerkt tot jam.
Eindelijk zomer
26-06-2024
Het weer is omgeslagen en het is nu zomers warm. De slakken hebben zich eindelijk teruggetrokken en we hoeven niet meer elke avond een slakkenraaprondje te doen. Maar de tijd die vrij is gekomen wordt ons gelijk weer afgepakt: alle potplanten en de twee kassen moeten met deze hitte zeker twee keer per dag water krijgen.
Frees niet
22-06-2024
Wij hanteren het zogenaamde no-dig principe. Dat houdt in dat we de grond zo min mogelijke spitten of frezen. Maar soms ligt er een lapje grond braak dat we snel in cultuur willen brengen. Dan, als het bijna donker is en niemand het ziet, pakken we onze oude freesmachine en zetten we het stukje grond om.
Aardbeienoogst
20-06-2024
Wij verbouwen een soort aardbeien en dat zijn eenmalige dragers. Deze geven vier weken lang een overvloedige oogst en dan is het weer voor een jaar voorbij. In deze korte periode plukken we om de dag de vruchten die we dan invriezen. Wanneer we voldoende geoogst hebben, verwerken we de aardbeien in een keer tot jam.
Voorbereiding Westerwolde Rijgt
13-06-2024
Tien dagen lang stellen we onze tuin open voor publiek tijdens Westerwolde Rijgt. Er exposeren twee kunstenaars in onze tuin. Het erf en de kas hangen vol met kleurrijke schilderijen.
Hooimaand
02-06-2024
Traditioneel is juni de hooimaand. En die traditie houden wij in ere: een groot deel van onze mulch (wat in dit geval niet goed gedroogd hooi is) oogsten wij deze maand.
Mei 2024
De notenkraker
29-05-2024
Noten zijn een belangrijk onderdeel van ons dieet. En de beste manier om ze te bewaren is in de dop. Maar ongekraakt zijn ze een beetje scherp in de keel, daarom kraken we regelmatig een pot vol voor de grijpvoorraad.
Door te mulchen creëren we een win-win-winsituatie
27-05-2024
Ook al houden we geen grazers, we hooien toch. Het lange gras gebruiken we namelijk als mulch in de groentetuin. Deze natuurlijke afdekking houdt de grond vochtig en het onderdrukt onkruid. En terwijl het langzaam verteert verandert het in voedzame humus.
Mees logistiek
25-05-2024
Het opkweken van groenteplanten is vooral een logistieke operatie: kratten worden continu af- en aangevoerd. En alles moet een plekje krijgen.
Asperges steken
24-05-2024
We zitten nu midden in het aspergeseizoen, dat loopt van half april tot half juni. We eten zeker om de dag asperges. Dat noemen we dan maar een luxeprobleem.
Man en vuur
14-05-2024
Wanneer het mooi weer is koken we graag buiten.
Warm weer maakt dorstig…
13-05-2024
..en dus geven we alle net ingezaaide en geplante bedden extra water. Omdat de akker ver van onze bron ligt, halen we het water voor op de wortelbedden uit de sloot.
Een veldboeket voor moeder
12-05-2024
Onze tuin is niet alleen onze groenteboer, maar ook onze bloemist. En omdat het Moederdag is plukken we een mooi veldboeket.
Komkommertijd
12-05-2024
Het begint al aardig op te warmen, dus langzamerhand wordt het tijd om de komkommers in de kas te zetten. Wij telen de komkommers verticaal, dus er is een bouwwerk nodig waartegen de planten omhoog kunnen groeien.
Klimrek
09-05-2024
Het is bijna IJsheiligen en dat betekent dat de bonen binnenkort gelegd gaan worden. We verbouwen vooral stokbonen en zoals de naam doet vermoeden heeft dit ras stokken nodig om tegenaan te groeien. ’s Winters, bij het snoeien, zoeken we al mooie rechte staken uit, die nu kunnen dienen als steun.
Als het gras twee kontjes hoog staat
08-05-2024
In hoog gras leven veel insecten, amfibieën en kleine zoogdieren. Allemaal kleine helpers op de keuterij. We maaien daarom zo min mogelijk. En als we maaien doen we dat in etappes. Zo blijft de tuin voor ons begaanbaar en tegelijkertijd biedt het hoge gras habitat voor onze harde werkers.
Legbatterij
07-05-2024
Onze oude kippen leggen nog maar heel weinig. Daarom laden we onze legbatterij weer op met 5 nieuwe hennen. Tegen de avond zetten we de net gearriveerde dames op de slaapstok. Zo heeft de oude toom niet door dat er nieuwe bewoners zijn. De volgende ochtend is het alsof ze er altijd al geweest zijn.
April 2024
Eindelijk wordt het warm
26-04-2024
Lang was het erg koud voor de tijd van het jaar, maar nu wordt het dan toch warmer. En dat betekent dat de voorgezaaide groenteplanten eindelijk de volle grond in kunnen.
De forenzende tomaat
21-04-2024
Zolang er ’s nachts nog nachtvorst is, pendelen onze tomaten dagelijks tussen huis en kas. Zo kunnen ze zich overdag te goed doen aan licht en warmte en staan ze ’s nachts veilig vorstvrij op onze deel.
Vorst aan de grond
20-04-2024
Het is nu eind april en normaal gesproken zouden we al veel in de groentetuin hebben uitgeplant. Maar dit jaar vriest het ’s nachts nog vaak en soms ook best wel hard. Daarom staan de slaplanten nog steeds op de kweektafels te wachten. Het resultaat is dat ze nu al behoorlijk uit hun pot groeien.
Het jachtseizoen is geopend
14-04-2024
Een zachte winter en een nat voorjaar hebben ervoor gezorgd dat de eerste generatie slakken extra vroeg actief is. En deze glibberige beestjes hebben een enorme eetlust. We gaan daarom elke avond naar de kas om slakken te plukken en hopen zo de schade enigszins te beperken.
Aardappels poten
06-04-2024
In de eerste week van april, als de paardenbloemen bloeien, poot ik de aardappels. Dat doe ik zo vroeg om phytophthora voor te zijn. Het enige nadeel is dat de aardappels vaak al boven staan als de kans op vorst nog niet voorbij is. Dus moet er, bij voorspelde nachtvorst, aangeaard worden.
Dahlia’s oppotten
06-04-2024
In april potten we de dahlia’s op en zetten ze in de kas. Zo lopen ze eerder uit en bloeien daardoor ook vroeger. Na half mei, als de kans op vorst voorbij is, gaan ze naar buiten.
Witlof
01-04-2024
Witlof is een van de mooiste voorjaarsgroentes, maar je moet wel geduld hebben. We zaaide het vorig jaar juni en oogsten de wortels in november. En daarna werd het nog vier maanden ingekuild. Witlof is dus lang in de maak, maar in een periode waarin er niet veel uit de tuin komt is het een welkome gast.
Maart 2024
Verspenen II
31-03-2024
Maart is de maand van zaaien en verspenen: hier worden de tomaten verplant in grotere potjes. Nu verhuizen ze ook van de vensterbank naar de kas. Alleen als het ’s nachts erg koud wordt mogen ze nog even naar binnen. En over een week of zes zullen ze nogmaals verplant worden naar hun uiteindelijke plek in de volle grond in de kas.
Na het verspenen van de slazaailingen een paar dagen geleden had ik wat planten over. Die kunnen nu in de kas uitgeplant worden. Nog voordat de tomaten daar komen te staan oogsten wij sla van dat bed. Zo maken we optimaal gebruik van de schaarse kasruimte.
En nadat de planten goed zijn ingewaterd ziet het er uit als een slagveld. Maar wees niet bang: de planten herstellen zich razend snel. Morgen zullen ze alweer fier overeind staan.
Verspenen
26-03-2024
De eerste slazaailingen hebben nu hun eerste echte blaadjes. Dat betekent dat het tijd is om ze te verspenen.
Bliktomaten
23-03-2024
Ook zelfvoorzieners eten tomaten uit blik. Maar die komen natuurlijk wel uit eigen tuin. Hier komen de jonge tomatenplantjes net boven de grond. Pas eind juli zijn de eerste rijp.
Wat eten we vandaag? En volgende maand?
18-03-2024
Zelfvoorzienend leven betekent vooral goede plannen maken. Zo plukken we ’s winters niet alle palmkool kaal, maar laten genoeg jong blad zitten. Zo kan de plant in het voorjaar uitlopen en gaan bloeien. Maar net voordat de knoppen uitkomen oogsten we de jonge scheuten. We eten ze als broccoli en ze zijn heerlijk.
We denken nu ook al aan het late voorjaar. Want dan willen we ook weer wat te eten hebben. Deze piepjonge slaplantjes zijn drie weken geleden gezaaid. Binnenkort worden ze verspeend. En over een week of zes eten we de lekkerste salades die je ooit geproefd hebt.
Dieren verzorgen II
17-03-2024
Een dagelijks terugkerende werkzaamheid is het voeren van de kippen. ’s Nachts gaan ze op stok in een veilig stenen huisje en overdag lopen ze in een ruime ren.
En weinig glamoureus: de kattenbak schoonmaken.
Dieren verzorgen
10-03-2024
De dieren op de keuterij moeten allemaal verzorgd worden. Hier krijgt onze kat Anna haar dagelijkse vlooibeurt.
De keuterdag
03-03-2024
Elke eerste zondag van de maand organiseren we de keuterdag, telkens op een andere locatie. Keuterboeren uit de hele streek komen dan samen om elkaar te ontmoeten en kennis uit te delen. En iedereen neemt wat lekkers mee, dus alleen dat is al een goede reden om te komen.
De eerste voorjaarsdag…
02-03-2024
…en we werken nog snel even het laatste kachelhout weg.
In de bonen
01-03-2024
Voor ons is begin maart de beste tijd om tuinbonen te leggen. Doen we het eerder dan is er kans dat de jonge planten bevriezen. Doen we het later dan is de kans op zwartebonenluis erg groot.
Februari 2024
De lente is in aantocht
26-02-2024
De in januari gezaaide worteltjes worden gewied. En ook de bedden in de groentetuin worden ontdaan van onkruid.
Stank voor dank
25-02-2024
De bessenstruiken geven ons veel fruit. Als dank geven we ze stront.
Er warmpjes bijzitten…
24-02-2024
Om ook volgende winter weer een lekker warm huis te hebben, zagen we nu het kachelhout.
Eet smakelijk
23-02-2024
Vers zelfgebakken brood en een fles goede olijfolie, meer heb je niet nodig voor een lekkere lunch.
De potgrond is binnen
21-02-2024
Elk jaar laten we potgrond bezorgen. En omdat we ook anderen laten mee bestellen is het altijd een flinke klus.
Appelboom snoeien
19 februari 2024
In de winter, wanneer de bomen in rust zijn, snoeien wij de fruitbomen. Hoewel we geen fanatieke snoeiers zijn houden we de fruitbomen wel een beetje in bedwang.
Weerstation installeren
17 februari 2024
Als je weet hoe het microklimaat in je tuin is, kun je beter inschatten welke planten waar moeten staan. En het is natuurlijk een leuk speledingetje…
Blad verzamelen
12 februari 2024
Onze “bladenman”, een kennis die ijverig al het blad van z’n gazon harkt, brengt nog steeds regelmatig afgevallen blad. Wij verzamelen dat in een bladkorf en over een jaar is het prachtige bladaarde: de grondstof voor onze zelfgemaakte potgrond.
Fruitbomen planten
10 februari 2024
We zijn afgelopen vrijdag naar kwekerij De Vrolijke Noot geweest om twee biologische kersenbomen te kopen. Eén boom is in de boomgaard geplant, de andere in het voedselbos. Om ruimte te maken vellen we eerst een meidoorn. Zonde? Misschien, maar kersen zijn wel een stuk lekkerder dan meidoornvruchten!