De Praktische Prepper
Kweeperenlikeur maken
Het leven in een postapocalyptische wereld kan zwaar zijn. Soms zou je je problemen even willen vergeten. Daarom maken we nu alvast een lekkere kweeperenlikeur.
Marcel Konstapel
2024-10-26
Oogst
Kweeperen zijn rijp wanneer ze, nog aan de boom, beginnen te geuren. En hoewel ze een heerlijk aromatisch parfum afgeven zijn ze hard en wrang van smaak. Totdat ze gekookt zijn, dan krijgen ze een heel eigen aroma dat moeilijk te omschrijven is. Een gelei van kweeperen gaat goed samen met oude kaas, maar op een pannenkoek is het ook niet te versmaden. Echter, het allerlekkerst zijn ze als likeur.
Voorbereiden
Kweeperen hebben een donsachtig laagje en dat moet eraf. Dat doen we door ze met een doekje te poetsen. Daarna worden ze gewassen en in grove stukken gesneden.
Siroop
De in stukken gesneden peren gaan in de sapketel, die we ongeveer een uur laten stomen. Het hete sap wordt afgetapt en gezoet met suiker: twee delen sap op een deel suiker. De nu gemaakte siroop kan als basis worden gebruikt voor gelei, maar wij hebben voor nu iets beters in gedachte.
Borrel
Onze kweeperenlikeur bestaat uit gelijke delen kweeperensiroop en alcohol van 40%.
We hebben veel tijd en moeite gestopt in het laten groeien van de kweeperen en het maken van de siroop. Daarom verdient onze likeur een goede kwaliteit biologische wodka. En om het net iets extraβs te geven voegen wij er nog kruidnagel, steranijs en kaneel aan toe. We laten het vervolgens nog drie maanden rijpen en dan is het klaar.
Laat nu de apocalyps maar komen.