De Praktische Prepper

Paddenstoelen zoeken

Het is weer herfst en als je in dit jaargetijde de zombie-attack wilt kunnen overleven dan zul je moeten leren welke paddenstoelen je bij je omelet kunt eten.

Marcel Konstapel

2024-10-17

De zoektocht

Elke paddenstoel is eetbaar, maar sommige slechts een keer.

De oogst

Wij zijn beginnelingen en beperken ons dieet tot de boleten, want deze zijn onmiskenbaar te determineren: ze hebben buisjes in plaats van plaatjes onder de hoed. Het mooie van boleten is dat er in Nederland geen dodelijk giftige soort voorkomt. En de buikpijnveroorzaken exemplaren zijn zo zeldzaam dat een doorgewinterde mycoloog ons vertelde dat hij en zijn soortgenoten er nog nooit een in het wild hadden gezien.

Omdat we graag in het bos wandelen zoeken wij daar naar boleten. Het is een gemengd bos bestaande uit lariks, berk en eik met een ondergroei van varens en mos. Hier groeien vooral kastanjeboleten en ringboleten. Echte lekkerbekken zullen nu opspringen en zeggen dat we beter naar eekhoorntjesbrood moeten zoeken, maar kastanje- en ringboleten zijn prima voedsel. Ze hebben misschien niet die uitgesproken smaak, maar ze geven een gerecht veel umami: de lipaflikkende heerlijkheid die elk gerecht naar een hoger niveau brengt.

Er zijn meerdere manieren om een paddenstoel te plukken. Soms snijden we ze net boven de grond met een mes af. Maar het is ook goed mogelijk om ze voorzichtig uit de grond te trekken. Daarna moet het onderste deel van de steel nog wel afgesneden worden, want anders maakt het restje bosgrond de andere paddenstoelen in het mandje vuil. Het is sowieso een goed idee om de paddenstoelen voordat ze in het mandje gaan even te kuisen.

Boleet afsnijden
Boleet plukken
Boleet kuisen
In de mand

Voorbereiden

Thuis gekomen zoeken we de paddenstoelen uit. Door insecten aangevreten exemplaren gaan weg. Evenals te oude paddenstoelen. Dan wordt de rest voorzichtig met een mesje en een borstel schoongemaakt. Maar afspoelen met water kan ook heel goed. De paddenstoelen worden dan wel een beetje nat en dat maakt het opbakken straks wat lastiger, maar wees niet al te bang voor water: hoewel het wel eens wordt beweerd nemen de paddenstoelen het water niet als een spons op.

Boleten uitzoeken

Tot slot worden de paddenstoelen in plakjes gesneden. En dan zijn ze klaar voor de pan. Een aantal eten we direct op. Ze maken een heel lekkere risotto of een eenvoudig omelet.

Boleten in plakjes snijden

Conserveren

De in plakjes gesneden boleten kunnen goed gedroogd worden. Dat duurt wel heel lang, dus geduld is van belang. En voor gebruik moeten de paddenstoelen eerst geweekt worden. De smaak is sterk geconcentreerd en er is maar weinig van nodig.

Een andere manier die we veel gebruiken is invriezen. De paddenstoelen behouden dan hun structuur waardoor ze gebruikt kunnen worden als waren ze vers.

Maar rauw invriezen gaat niet. Wij bakken de paddenstoelplakjes in ruim boter halfgaar. Dan doen we ze in diepvriesbakjes en vriezen ze in. Voor gebruik moeten ze natuurlijk wel eerst ontdooid worden.

Laat nu de zombies maar komen.

Boter in de pan
Boleten bakken
Boleten in diepvriesbakje
Boleten de vriezer in