De Praktische Prepper

…zit er warmpjes bij

Je kunt je op allerlei manieren voorbereiden op het onbekende. Sommigen kopen een waterfilter of voldoende kant-en-klaar maaltijden om het einde der tijden rustig te kunnen afwachten. Ik kocht vijftien jaar geleden een bos.

M.T. Konstapel

2025-01-23

Van onderen!

Batterij

Naast water, voedsel en onderdak is warmte een van de eerste levensbehoeftes. En warmte is energie. In Nederland komt dit meestal in de vorm van aardgas door een koperen buis zo je huis binnenstromen. Meer modernere huizen hebben een warmtepomp. Deze werkt op elektriciteit. Maar in de winter, als de zon niet schijnt, wordt deze energie voornamelijk met aardgas opgewekt. En met een beetje uranium natuurlijk. Prima hoor, als je daar van houdt. Maar ik doe het anders. Want dat bos dat ik kocht is een grote batterij. In de zomer wordt deze opgeladen door de zon. Bomen zetten zonlicht en kooldioxide namelijk om in hout. En dat hout bevat ongeveer 4000 Watt-uur per kilogram droog gewicht aan energie. Ter vergelijking kan een moderne lithiumbatterij 125 Watt-uur per kilogram aan energie opslaan. En in tegenstelling tot een batterij heeft een boom geen zelfonlading. Sla het droog op en je kunt het jaren bewaren.

Op- en ontlaadcycli

Als de boom opgeladen, dat wil zeggen volgroeid is, dan zaag ik deze om en kloof ik het hout in kleine stukken. Na drie jaar drogen is het hout klaar voor gebruik. De houtkachel doet nu de rest: het hout wordt omgezet in kooldioxide en de energie die opgeslagen was in het hout komt weer vrij. De kooldioxide verlaat de schoorsteen en draagt keurig bij aan het broeikaseffect. Of toch niet: ondertussen heb ik alweer nieuwe bomen aangeplant. Deze zetten in de zomer kooldioxide en zonlicht om in hout en de cyclus herhaalt zich, in principe eindeloos.

Laat nu de triffids maar komen.