APRS tracker voor portofoon

Een portofoon met ingebouwde APRS-functionaliteit is erg duur. En iedereen kan een kant en klaar apparaat kopen, daar is geen kunst aan. De lol zit in het ontwerpen en bouwen.

Deze APRS tracker, gebaseerd op een Arduino Pro Mini, is via USB volledig te configureren. Ook kan via deze USB poort de (open source) firmware worden gewijzigd. Locatie-informatie wordt periodiek of mbv SmartBeaconing uitgezonden. Je sluit de tracker aan op de microfoon-aansluiting van een portofoon en alles gaat vanzelf. Omdat de tracker geen APRS berichten kan ontvangen, is deze niet aangesloten op de luidsprekeruitgang van de portofoon en kun je de portofoon blijven gebruiken om een frequentie uit te luisteren. Wanneer je de portofoon wilt gebruiken om te zenden, trek je simpelweg de tracker uit de microfoonaansluiting.

LET OP: de gebruikte USB-serial converter heeft een ontwerpfout. Een modificatie is vereist, anders zal de GPS-module kapot gaan. Een beschrijving van de modificatie is te vinden bij de bouwdocumenten.

De geschatte bouwkosten zijn 25 Euro, veel lager dan een nieuwe portofoon. Je hebt weliswaar niet alle nieuwste snufjes, maar dat biedt weer mogelijkheden voor een ander projectje...

Afbeeldingen

Prototype

Front view

Schema

Test setup